© Martin Kull

2016 Stockholm fotomaraton  

24 photographic themes in 24 hectic hours (as taken, straight out of camera). This year my intention was to photograph in colour, to have people in the frame and to catch emotions. Did I succeed? Read the blog post here: contextphoto.com/essays/201...

1. Fotograf (Photographer) kl 12.25. Starten i Rålambshovsparken vimlade av fotografer förstås, men jag ville iväg för att hitta ett mer unikt motiv. Vid stadshuset finns alltid turister som plåtar och det här paret stack ut i mängden, han med selfiepinnen och hon med den fina röda dräkten. Emailadress utbyttes - hoppfull start!

2. Hemlig (Secret) kl 13.02. Jag dröjde mig kvar vid Stadshuset och plåtade en obskyr och litet hemlig dörr - tråkigt. Hittade istället damtoaletten inne i entrén. Ljuset från fönstret föll vackert och jag kanske kunde få till litet mystik med rörelseoskärpa? För att få bort de värsta reflexerna i glaset fick jag rumstera om med draperierna i garderoben. Konstigt att ingen reagerade på det eller på en fotograf som riktar kamera på stativ mot damtoaletten?

3. Spel (Play) kl 13.33. Jag försökte ta mig in på Casino Cosmopol, men blev vänligt men bestämt portad och cyklade vidare mot Kulturhuset för att se om det fanns någon schack-action (oxymoron). På vägen dit stötte jag på Horst Holtfreter - Munspelskungen - på sin plats utanför Åhléns. Staccato och radiobrus som vanligt. Att H&Ms simdräkt från Olympiska spelen kom med i bakgrunden var en bonus.

4. Fluga (Fly or Fad) kl 14.55. Tatueringar är kanske inte någon kortvarig fluga (försök ångra den som kan), men visst har det blivit en boom som ännu pågår? På SthlmInk Tattoo / Nice Pain fick jag efter litet övertalande OK att plåta. Många bilder och vinklar blev det och jag delade senare bilderna med den, i dubbel bemärkelse, tåliga kunden.

5. Ful fisk (Ugly fish) kl 16.21. Hann med att fotogarfera en fiskhandlare i Vasastan, som höll upp en lagom ful gös, men tolkningen var kanske i rakaste laget. Medan jag letade efter nästa tema stötte jag vid Hötorget ihop med en karl som just tagit av sig sin kavaj. Vi pratades vid men han bara på ryska och jag på svenska och engelska, så med teckenspråk förstod jag att det var OK att plåta. Han var tämligen överförfriskad och med en tatuering som sade "PRISON 13" över bringan tyckte jag att han kvalade in på temat.

6. I vått och torrt (Through thick and thin) kl 16.36. Bara runt hörnet från föregående tema såg jag detta ömsinta par. De hade varit tillsammans många år, glöden kvarstod och de stod och kysstes på trottoaren på Sveavägen. Efter att ha pratat med dem en stund fick jag lov att fotografera. Plockade fram blixt, paraply och tele och såg att skylten i bakgrunden kunde fullända temat både med hjärtat och med texten som påminner om vardagskneget. Mailkontakt efteråt och utbyte av bilder.

7. Grattis!(Congratulations!) kl 17.16. Var firas det så här dags? Tillbaka till Stadshuset förstås! På vägen köpte jag en konfettibomb att använda som specialeffekt. Det här brudparet blev väldigt glada att få en bröllopsfotograf som på beställning. Blixt och paraply kom till pass igen. Konfettibomben, min timing och blixten funkade tyvärr inte ihop. Bilder delades sedan på email.

8. Förebild (Raw model) kl 17.56. In mot city igen. Gallerian höll på att stänga och en expedit körde på kärra in två skyltdockor i ett skrymsle. De blev stående att titta på en reklamskylt. Trångt och dåligt ljus. Stativ i rulltrappan hade knappast hjälpt så jag riggade upp blixten igen och trängde in mig i ett hörn för att få till vinkeln. Vem ser på vem och vem är egentligen förebilden här? Dockorna eller modellen?

9. Gitarrhjälte (Guitar hero) kl 19.38. Hittills åtta teman på sex timmar. Bra taktat och jag unnade mig en sallad till middag. Nästa temakort delades ut i Gamla stan och vi möttes på innergården av livebandet "Gustafs Dagar". De spelade väldigt bra och gav mig värsta energikicken - så till den milda grad att jag hamnade knädjupt in i honungsfällan att fotografera första temat "Gitarrhjälte". Det hade börjat skymma och blixten åkte fram igen, men trots 77 (!) exponeringar blev det en medioker bild och knappast unik på något sätt. Tack i alla fall Ludvig Blomgren och bandkompisar för härligt spel.

10. Sommarkväll (Summer evening) kl 20.20. Nu var det bråttom, solens sista strålar lekte över stan. Jag hade i förväg Googlat stans takterrasser och valde den nya serveringen uppe på Urban Deli på Sveavägen. Här fångade jag paret som värmde sig med varandra och som såg sommarkvällen lägga sig över stans hustak.

11. Ensam (Lonely) kl 21.19. Kvällslivet är i full gång i city.Jag frågar flera om att ställa upp på en bild, men många jäktar vidare mot nattens nöjen. Till sist kommer jag att språka med denna man på affärsresa från London. Han går ifrån sina kompisar och poserar gärna ensam med sin cigg vid Scandic Stureplan. Jag gillar den litet cineastiska känslan i scenen och ljuset.

12. Blött (Wet) kl 21.58. Jag är fortfarande två timmar före schemat, men känner mig dödstrött och bestämmer mig för att ta en fika och en dusch. Efter dagar med fantastiskt sommarväder är stan snustorr och jag brottas med att hitta en vettig bildidé - men vänta nu - jag står ju mitt i den! Riggar stativ, självutlösare och blixt, men särskilt blött ser det ju inte ut att vara trots att duschen strilar. Borde gått närmare, skippat blixten och tagit med lång slutartid istället. Hjärnan börjar gå in i viloläge och är inte på topp!

13. Glöd (Glow) kl 01.03. Nu blev det trassligt, tog först en simpel bild på tema glöd sedan en riktigt bra på nästkommande tema (soffpotatis), men när jag därefter såg glöden inne på Marie Laveau på Hornsgatan bestämde jag mig för att använda den istället och behövde alltså hitta nya soffpotatisar för att få bilderna i rätt ordning . . .

14. Soffpotatis (Couch potato) kl 01.14. På Mariatorget hittade jag paret som satt och åt burgare. Glada och tillmötesgående lät de mig hållas ett tag för att rigga blixten på stativet. Kanske litet för prydliga för att vara riktiga soffpotatisar?

15. Hatt (Hat) kl 01.53. Letar efter hattar i vimlet runt Medborgarplatsen. Jag hittar först dessa fantastiska lysrör på Folkungagatan och bestämmer mig för att detta är platsen. Får sedan nobben av flera hattbärare tills till slut ett glatt gäng ställer upp. En av dem blir utsedd till subjekt, och får låna en kepa medan en annan i sällskapet blir fotoassistent och får hålla blixt och paraply. Deras koncentration så här dags på dygnet är t o m sämre än min och jag får bara några få exponeringar innan de drar vidare. Jag hade gärna haft ljuset litet högre för att lysa mer på hatten, men trots det en ganska cool bild.

16. Jorden (Earth) kl 02.23. Katarina kyrkogård. Av jord är du kommen . . . Jag valde denna grav för de olika blickfången: korset, blommorna och t o m litet naken jord. Experimenterade en del med blixtjuset och färgfilter för att matcha den övriga belysningen, men fastnade ändå för detta litet kalla ljuset som får graven att komma fram.

17. Lysande (Illustrious) kl 03.32. Nästa fyra teman hämtades på Timmermansgården på Söder. Så här dags är inte kreativiteten på topp så jag parkerade mig utanför Hotell Rivals upplysta entré och väntade på lämpligt subjekt. Stan började tömmas på folk och jag fick vänta länge på dessa två, som i sanningens namn inte blev särskilt lysande. Jag hade skruvat på mitt ljusstarkaste objektiv 30mm/1,4 och förinställt fokus, men missar förstås ändå. Min hjärna var fullt upptagen med hur jag skulle lösa nästa tema . . .

18. Dans (Dance) kl 04.10. Dans - så här dags? Jäklar - svårt! Jag letar mig fram till två klubbar som har öppet til kl 5, men insläppen är stängda och vakterna än mer arroganta när jag kommer med kameran. Lommar iväg mot Sergels torg. Där står en ensam kille och lyssnar på musik ur sin telefon. Jag går fram och börjar prata men språkförbistringen är total så det blir teckenspråk igen. Jag pekar på kameran, sedan på honom och gör några dansmoves på Plattan (vem hade trott detta när jag steg ur sängen för 22 timmar sedan?) Han fattar galoppen och till min förvåning ropar han på sina kompisar och de vill gärna bli plåtade! De vrider upp volymen och kör värsta street-dance-akten för mig. Email adresser utbyts, jag var tacksam för dansen och de var väldigt glada åt bilderna.

19. Kaos (Chaos) Kl 04.39. Måste vila . . . vila. Kaos får vänta tills det ljusnar tänker jag, men på Stureplan intill taxikön ser jag ändå ett visst kaos bland cyklarna och litet ljus finns det också! Skyltdockorna i bakgrunden blir ett bra blickfång. Jag sitter på gatan och får en sur kommentar från en taxichaffis. Gestalten i bakgrunden som skyndar hem efter nattens sudd bidrar kanske ytterligare till tolkningen av temat.

20. Brödsmulor (Breadcrumbs) kl 06.55. Ingen sömn ännu, men dock vila och litet frukost. Och ljuset är tillbaka! Egentligen hade jag tänkt dra till ett morgonöppet fik för att hitta brödsmulorna, men jag gör det enkelt för mig genom detta frukoststilleben. Bländare 2.0 ger ett löjligt kort skärpedjup och ger fokus på smulorna.

21. Hemgård (Neighbourhood centre) kl 07.52. Temakorten delades ut på någon av Stockholms hemgårdar var fjärde timme under marans dygn, men jag ville hitta någon mer öppen tolkning av temat. Under Skanstullsbron finns denna osannolika vy - det ser ju ut som ett litet hem inklämt under brospannet, men är i själva verket en del av nattklubben "Trädgården". Och kanske klubbgästerna ser det som ett andra hem?

22. Kontrast (Contrast) kl 08.30. Nu var det nedförsbacke och jag kände vittring av den efterlängtade målgången. Såg en perfekt scen med kontrasterande människoöden, men polisen hann före och tog några av dem :-( På Medborgarplatsen höll en lastbil på att lasta av blommor till torghandeln och nog finns det kontraster i den här bilden? - Det svartvita mot solrosornas gula och blommorna mot kedjans fängsel.

23. Nästan där (almost there) kl 09.13 Här hade jag nog tänkt hitta en scen på centralen, men på väg dit såg jag denna man som somnat på en bänk precis innan han hunnit fram till morgonkaffet?

24. Mitt deltagarnummer (My participation number) kl 09.54. Vilket fiasko! Detta tema återkommer år från år och är därmed det enda som går att förbereda. Jag hade köpt heliumballonger, med mitt nummer, som skulle släppas och fotograferas i någon läcker gatumiljö. Jag väckte sonen och tog med honom och ballongerna ut på Barnhusbron (mot Kungsholmen alldeles norr om centralen, vyn söderut över spårområdet, World trade center och stadshuset är rätt läcker) Jag riggade kamera, exponering och utsnitt från ena sidan bron och sonen släpte försiktigt ballongerna från andra sidan. Men i samma ögonblick kom en liten men ack så förrädisk vindpust som gjorde att ballongerna först visade ovansidan mot kameran och sedan vred sig 180 grader och blev spegelvända - oanvändbara bilder! Istället blev det en testbild jag tagit inomhus. Den enda gatumiljön är några gatufotobilder på väggen.