© Martin Kull

Stockholm i våra hjärtan/Stockholm in our hearts  

City sjuder av folkliv under dygnets alla timmar. Stureplan, Sveavägen, Bryggargatan och Drottninggatan är gator i centrala Stockholm, men också starkt etsade i våra minnen som platser för mord och terror. Vi kan alla relatera till händelserna som bär gatornas namn; Stureplansmorden, Palmemordet på Sveavägen, självmordsterroristen på Bryggargatan och terrordådet på Drottninggatan.

Våldsutövarnas mål är att sprida skräck och osäkerhet och visst kan man se spår i gatumiljön att vi har anpassat oss för att skydda oss mot framtida dåd; gigantiska blomkrukor, jättelejon på Drottninggatan och en skog av övervakningskameror utanför Sturecompagniet.

Gatumiljön är i ständig förändring, men hur har händelserna påverkat oss stockholmare, tänker vi på dåden när vi befinner oss på dessa platser? Ser vi oss ängsligt om på gatan? Misstror vi en främling vi möter, har terrorn och våldsutövare på så sätt tagit staden ifrån oss?

Eller är vi motståndskraftiga och låter inte ens fruktansvärda brott påverka kärleken till vår stad? Kanske är det så enkelt att tidens tand gör att vi glömmer?